Print Friendly and PDF

Cape Town home features raw finishes

Galvanized steel, cast concrete, zinc roofing and an abundance of hard- and softwoods form the foundation for a Cape Town home that hugs the cliffs in Bantry Bay. Designed by architects SAOTA in collaboration with Antoni Associates.

 

Unassuming and almost modest on first appearance, this five-level home fits snugly onto the side of the cliff in Bantry Bay. But step onto the dramatic glass-sided staircase and the senses are assaulted by open views of the Cape Town coastline.

What is immediately apparent is the use of organic materials throughout; cast concrete walls clad, zinc sheet walls and an abundance of hard- and softwoods.

High ceilings and expansive vistas seen through glass sliding walls cleverly disguise the small proportion of the living spaces.

Each level is designed to accommodate the needs of the family, with the main living spaces on the second level having easy access to all levels via the central staircase.

Full use of the reasonably small stand is accessed via terraces or garden areas from most of the living spaces.

Natural textures and warm tones soften the bold sculptural form of zinc cladding and grey colours of this powerful structure. Spaces are sophisticated and inviting with natural flow to the seaboard terraces or landscaped courtyards.

 

back to top